Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. Kinderen zijn namelijk voortdurend aan het veranderen door groei en ontwikkeling. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of verloopt de ontwikkeling anders dan bij leeftijdsgenoten.

Deze kinderen hebben meer oefening of ondersteuning nodig om een bepaalde beweging of vaardigheid onder de knie te krijgen. En sommige kinderen hebben minder mogelijkheden, door een ziekte of beperking en moeten zo goed mogelijk leren functioneren met de mogelijkheden die ze wel hebben. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.
De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van premature baby's, baby's, peuters, schoolgaande kinderen en jongeren.

Meer informatie

  •  

     

     

    In november 2021 start Cool 2B Fit in de wijk Goverwelle.

    Cool 2B Fit is een beweegprogramma voor kinderen dat zich richt op plezier in bewegen en een
    gezonde leefstijl.

    Lees de folder over Cool 2B Fit in Goverwelle.

  • Voor wie?

    Het ToP-programma is voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en/of een geboortegewicht van minder dan 1500 gram. Vanuit het Gezondheidscentrum Goverwelle wordt het ToP-programma aangeboden voor de wijde omgeving van Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis. ToP staat voor Transmurale ondersteuning van Prematuren.

    Liliane Herijgers is de kinderfysiotherapeut die de opleiding tot ToP-therapeut gevolgd heeft en voor deze vorm van begeleiding bij u thuis komt.

    Waarom?

    Wanneer een kindje te vroeg wordt geboren, is de roze wolk meestal snel verdwenen. Te vroeg geboren kinderen verblijven vaak lange tijd in het ziekenhuis, verbonden aan allerlei apparatuur. Wanneer het eenmaal thuiskomt, hebben veel ouders het gevoel dat zij hun kind nog moeten leren kennen. Het kind moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving en zoekt een balans tussen zijn behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om zich heen.

    Gewone zaken zoals verschonen, voeden of spelen kan bij te vroeg geboren kinderen soms meer prikkels geven dan ze op dat moment aankunnen. Ze schrikken soms sneller of zijn moeilijker te troosten dan op tijd geboren kindjes. Soms hebben ze meer moeite met contact maken, of het vasthouden van hun aandacht.

    De ouders van te vroeg geboren kinderen zijn vaak moe of gestrest en onzeker of ze de soms onduidelijke signalen van hun kind wel goed interpreteren.

    ToP steunt daarom de ouders om de signalen van de baby te leren (her)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.

    Werkwijze:

    De ToP-therarapeut komt bij u thuis. Samen kijkt u naar uw kind. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden die uw kind heeft om de wereld om hem heen te ontdekken en zich aan te passen. Wat heeft het nodig om zich ontspannen en comfortabel te voelen, en wat kunt u als ouders doen om hem daarbij te helpen. Samen vertrouwen op en plezier beleven in de kleine en grote stapjes die uw kind maakt staan hierbij voorop.

    Praktische informatie:

    De begeleiding start (meestal) binnen twee weken na thuiskomst van uw kindje uit het ziekenhuis. Vaak wordt het aangemeld via de kinderarts/neonatoloog, maar u kunt u en uw kind ook zelf aanmelden. In overleg wordt dan een geschikte tijd gezocht voor een eerste afspraak. Het ToP-programma is opgenomen is het basispakket van alle verzekeraars en wordt volledig vergoed. Wilt u meer weten over ToP, bezoek dan de website van het Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-NL).

  • Wat is sensorische informatieverwerking (SI)?

    Iedereen krijgt prikkels binnen via de zintuigen. We zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Er zijn ook verborgen zintuigen zoals het evenwichtsorgaan en het gevoel vanuit organen, bijvoorbeeld blaas en darmen.
    Alle zintuigen voorzien ons van informatie over ons eigen lichaam en de wereld om ons heen. De hersenen verwerken de informatie die via de zintuigen binnenkomt en verbinden de informatie met elkaar. Dit maakt het mogelijk om op een adequate manier op onze omgeving te reageren.

    Gebeurt dit niet, dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen. Het gevolg is dat het kind de informatie uit de omgeving rommelig waarneemt en anders reageert op de omgeving.
    Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben dus, simpel gezegd, zintuigen die niet goed samenwerken. Dat kan invloed hebben op de motoriek, maar ook op het gedrag en de concentratie van een kind.

    Welke problemen kunnen zich voordoen?

    Dagdromen, moeite met concentreren, druk gedrag vertonen, afzonderen.

    Beweging en evenwicht:
    Onhandig zijn, bang voor hoogtes, snel vallen, opzoeken van beweging zoals draaien of rondrennen, angstig zijn bij klimmen of duikelen.

    Aanraking:
    Van streek raken bij de verzorging (tanden poetsen, haren wassen en kammen). Veel aanraken van voorwerpen of personen. Aanraking vermijden (niet graag met klei, zand of verf spelen), snel pijnsensatie ervaren, voorkeur hebben voor bepaalde kleding, labeltjes uit de kleding willen.

    Oren:
    Overgevoelig voor hard geluid, snel afgeleid door geluiden, zelf geluiden maken.

    Ogen:
    Overgevoelig voor licht, veel staren, snel afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren.

    Smaak en geur:
    Kauwen op dingen die niet eetbaar zijn, bijvoorbeeld potlood of touwtjes. Sterke voorkeur voor bepaalde smaken en geuren. Alleen voeding met bepaalde structuur eten bijvoorbeeld moeite met stukjes in het eten.

    Bij baby’s:
    Veel huilen, problemen met eten, problemen met slapen.

    Aanmelden
    Als u vermoedt dat uw kind een SI-probleem heeft, meldt u uw kind aan voor kinderfysiotherapie. Er volgt dan een kinderfysiotherapeutisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, een observatie van het kind, het afnemen van een motorische test en het invullen van een vragenlijst (sensory profile).

    Als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, kijken we hoe we uw kind het beste kunnen helpen.

    Meer weten?
    Voor meer informatie over sensorische informatieverwerkingsproblemen kijkt u op de volgende websites:
    www.nssi.nl
    www.sensomotorische-integratie.nl

  • Gericht hulp en advies bij zindelijkheid

    Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een kinderfysiotherapeut of een bekkenfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd met een 1 jaar durende post-HBO opleiding in het behandelen van kinderen met plas- en/of poepproblemen.

    Wanneer naar de kinderbekkenfysiotherapeut?
    De voornaamste klachten bij kinderen zijn;
    – Urineverlies: plasongelukjes
    – Onrustige blaas: frequent moeten plassen, niet goed kunnen plassen, moeite om plas op te kunnen houden
    – Bedplassen
    – Blaasontstekingen
    – Angst bij plassen en/of poepen
    – Obstipatie: verstopping in de darmen
    – Ontlastingsverlies; poepongelukjes, bruine vegen in ondergoed

    Hoe ziet een behandeling van kinderbekkenfysiotherapie eruit?
    Chantal kijkt samen met u en uw kind naar de oorzaak van de klachten. Een intakegesprek, vragenlijsten, een poep- en/of plasdagboek en een lichamelijk onderzoek gericht op de algemene motoriek en bekkenbodemspieren, geven inzicht.

    De behandeling kan bestaan uit:
    – Uitleg aan ouders en kind over het ontstaan en de mogelijke oorzaak van de klacht.
    – Voorlichting middels plaatmateriaal om het kind inzicht te geven in zijn of haar plas- en/of poepprobleem.
    – Uitleg en training van de juiste toilethouding en toiletgedrag.
    – Algemene adviezen ten aanzien van het eten en/of drinken.
    – Oefentherapie kan gericht zijn op:
    • Algemeen lichaamsgevoel en bewegingsgevoel oefenen
    • Ademhalingsoefeningen
    • Ontspanningsoefeningen
    • Bewustwording van de bekkenbodemspieren
    • Goed leren voelen en reageren op de aandrang om te plassen en te poepen
    • Adequaat reageren op aandrang en het vergroten van blaascapaciteit

    Vergoeding & verwijzing
    Vaak krijgt u een verwijzing van de huisarts of kinderarts. U kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken. De behandelingen kinderbekkenfysiotherapie worden vanuit de basisverzekering vergoed.

    Wilt u meer informatie over kinderbekkenfysiotherapie?
    Dan kunt u contact opnemen met de praktijk (0182-541133) of een e-mail sturen naar [email protected]

     

  • Gezondheidscentrum Goverwelle heeft voor kinderfysiotherapie contracten met alle grote verzekeraars.
    Elk kind van 0-18 jaar is verzekerd voor kinderfysiotherapie. De overheid vindt kinderfysiotherapie dermate belangrijk dat het onderdeel is van de basisverzekering.

    De eerste 9 behandelingen en de daarop volgende 9 behandelingen zijn altijd verzekerd. Bovendien is er geen sprake van eigen risico bij kinderfysiotherapie.

    Mochten er meer behandelingen nodig zijn dan is de vergoeding afhankelijk van de aanvullende verzekering. 
    Voor kinderen met een aandoening vallend onder de lijst ‘chronische aandoeningen’ en met een verwijzing van een specialist worden de benodigde behandelingen vergoed.

    Aanmelden
    U kunt uw kind aanmelden met een verwijzing die u van een arts heeft gekregen. Ook kunt u zonder verwijzing bij ons terecht via de DTF, directe toegankelijkheid fysiotherapie.
    Aanmelden kan bij de balie van het Gezondheidscentrum of telefonisch via het centrale nummer: 0182-541133. De centrumassistentes noteren dan uw gegevens en u wordt zo spoedig mogelijk door ons gebeld voor het maken van een afspraak.

    Tarieven 2024 Kinderfysio

Handig om te weten

In het eerste levensjaar maken kinderen een grote ontwikkeling door op alle gebieden, zo ook in de sensomotorische ontwikkeling. Niet altijd is dit even vanzelfsprekend en sommige kinderen hebben extra aandacht en oefening nodig.

Lees meer

Voor peuters is bewegen erg belangrijk! Door te bewegen ontdekken ze de wereld om hen heen en leren ze om met andere kinderen te spelen. Ze leren rennen, springen, klimmen en fietsen op een driewieler of met zijwieltjes.

Lees meer

Een schoolgaand kind leert steeds fijnere en moeilijkere vaardigheden zoals fietsen zonder zijwielen, zwemmen, skeeleren, gaat steeds meer klimmen en klauteren en sporten. 

Lees meer

Jongeren van 12 tot 18 jaar ontwikkelen zich verder. Ze gaan zelfstandig naar de middelbare school, zitten op een sportvereniging of hebben al een baantje.

Lees meer

Medewerkers

Liliane Herijgers
Kinderfysiotherapeut

BIG-nummer 19033841004

Specialisatie

  • Astma
  • Ademhaling en ontspanning
  • Begeleiding prematuren, TOP
  • SI-therapeut
  • Kinesiotaping

Aanwezig op dinsdag, woensdagochtend en donderdag.

Chantal van de Velde
Kinderfysiotherapeut

BIG-nummer 19049314904

Specialisatie

  • Kinderbekkenfysiotherapie
  • Kinderen met orthopedische klachten
  • Baby’s
  • Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen

Aanwezig op maandag, woensdag en donderdag.