Wat is sensorische informatieverwerking (SI)?
Iedereen krijgt prikkels binnen via de zintuigen. We zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Er zijn ook verborgen zintuigen zoals het evenwichtsorgaan en het gevoel vanuit organen, bijvoorbeeld blaas en darmen.
Alle zintuigen voorzien ons van informatie over ons eigen lichaam en de wereld om ons heen. De hersenen verwerken de informatie die via de zintuigen binnenkomt en verbinden de informatie met elkaar. Dit maakt het mogelijk om op een adequate manier op onze omgeving te reageren.
Gebeurt dit niet, dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen. Het gevolg is dat het kind de informatie uit de omgeving rommelig waarneemt en anders reageert op de omgeving.
Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben dus, simpel gezegd, zintuigen die niet goed samenwerken. Dat kan invloed hebben op de motoriek, maar ook op het gedrag en de concentratie van een kind.
Welke problemen kunnen zich voordoen?
Dagdromen, moeite met concentreren, druk gedrag vertonen, afzonderen.
Beweging en evenwicht:
Onhandig zijn, bang voor hoogtes, snel vallen, opzoeken van beweging zoals draaien of rondrennen, angstig zijn bij klimmen of duikelen.
Aanraking:
Van streek raken bij de verzorging (tanden poetsen, haren wassen en kammen). Veel aanraken van voorwerpen of personen. Aanraking vermijden (niet graag met klei, zand of verf spelen), snel pijnsensatie ervaren, voorkeur hebben voor bepaalde kleding, labeltjes uit de kleding willen.
Oren:
Overgevoelig voor hard geluid, snel afgeleid door geluiden, zelf geluiden maken.
Ogen:
Overgevoelig voor licht, veel staren, snel afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren.
Smaak en geur:
Kauwen op dingen die niet eetbaar zijn, bijvoorbeeld potlood of touwtjes. Sterke voorkeur voor bepaalde smaken en geuren. Alleen voeding met bepaalde structuur eten bijvoorbeeld moeite met stukjes in het eten.
Bij baby’s:
Veel huilen, problemen met eten, problemen met slapen.
Aanmelden
Als u vermoedt dat uw kind een SI-probleem heeft, meldt u uw kind aan voor kinderfysiotherapie. Er volgt dan een kinderfysiotherapeutisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, een observatie van het kind, het afnemen van een motorische test en het invullen van een vragenlijst (sensory profile).
Als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, kijken we hoe we uw kind het beste kunnen helpen.
Meer weten?
Voor meer informatie over sensorische informatieverwerkingsproblemen kijkt u op de volgende websites:
www.nssi.nl
www.sensomotorische-integratie.nl