Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. Kinderen zijn namelijk voortdurend aan het veranderen door groei en ontwikkeling. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of verloopt de ontwikkeling anders dan bij leeftijdsgenoten.

Deze kinderen hebben meer oefening of ondersteuning nodig om een bepaalde beweging of vaardigheid onder de knie te krijgen. En sommige kinderen hebben minder mogelijkheden, door een ziekte of beperking en moeten zo goed mogelijk leren functioneren met de mogelijkheden die ze wel hebben. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.
De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van premature baby's, baby's, peuters, schoolgaande kinderen en jongeren.

Meer informatie

 • Voor wie?

  Het ToP-programma is voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en/of een geboortegewicht van minder dan 1500 gram. Vanuit het Gezondheidscentrum Goverwelle wordt het ToP-programma aangeboden voor de wijde omgeving van Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis. ToP staat voor Transmurale ondersteuning van Prematuren.

  Jannie Kouwenhoven en Liliane Herijgers zijn de kinderfysiotherapeuten die de opleiding tot ToP-therapeut gevolgd hebben en voor deze vorm van begeleiding bij u thuis komen.

  Waarom?

  Wanneer een kindje te vroeg wordt geboren, is de roze wolk meestal snel verdwenen. Te vroeg geboren kinderen verblijven vaak lange tijd in het ziekenhuis, verbonden aan allerlei apparatuur. Wanneer het eenmaal thuiskomt, hebben veel ouders het gevoel dat zij hun kind nog moeten leren kennen. Het kind moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving en zoekt een balans tussen zijn behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om zich heen.

  Gewone zaken zoals verschonen, voeden of spelen kan bij te vroeg geboren kinderen soms meer prikkels geven dan ze op dat moment aankunnen. Ze schrikken soms sneller of zijn moeilijker te troosten dan op tijd geboren kindjes. Soms hebben ze meer moeite met contact maken, of het vasthouden van hun aandacht.

  De ouders van te vroeg geboren kinderen zijn vaak moe of gestrest en onzeker of ze de soms onduidelijke signalen van hun kind wel goed interpreteren.

  ToP steunt daarom de ouders om de signalen van de baby te leren (her)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.

  Werkwijze:

  De ToP-therarapeut komt bij u thuis. Samen kijkt u naar uw kind. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden die uw kind heeft om de wereld om hem heen te ontdekken en zich aan te passen. Wat heeft het nodig om zich ontspannen en comfortabel te voelen, en wat kunt u als ouders doen om hem daarbij te helpen. Samen vertrouwen op en plezier beleven in de kleine en grote stapjes die uw kind maakt staan hierbij voorop.

  Praktische informatie:

  De begeleiding start (meestal) binnen twee weken na thuiskomst van uw kindje uit het ziekenhuis. Vaak wordt het aangemeld via de kinderarts/neonatoloog, maar u kunt u en uw kind ook zelf aanmelden. In overleg wordt dan een geschikte tijd gezocht voor een eerste afspraak. Het ToP-programma is opgenomen is het basispakket van alle verzekeraars en wordt volledig vergoed. Wilt u meer weten over ToP, bezoek dan de website van het Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-NL).

 • Gezondheidscentrum Goverwelle heeft voor kinderfysiotherapie contracten met alle grote verzekeraars.
  Elk kind van 0-18 jaar is verzekerd voor kinderfysiotherapie. De overheid vindt kinderfysiotherapie dermate belangrijk dat het onderdeel is van de basisverzekering.

  De eerste 9 behandelingen en de daarop volgende 9 behandelingen zijn altijd verzekerd. Bovendien is er geen sprake van eigen risico bij kinderfysiotherapie.

  Mochten er meer behandelingen nodig zijn dan is de vergoeding afhankelijk van de aanvullende verzekering. 
  Voor kinderen met een aandoening vallend onder de lijst ‘chronische aandoeningen’ en met een verwijzing van een specialist worden de benodigde behandelingen vergoed.

  Aanmelden
  U kunt uw kind aanmelden met een verwijzing die u van een arts heeft gekregen. Ook kunt u zonder verwijzing bij ons terecht via de DTF, directe toegankelijkheid fysiotherapie.
  Aanmelden kan bij de balie van het Gezondheidscentrum of telefonisch via het centrale nummer: 0182-541133. De centrumassistentes noteren dan uw gegevens en u wordt zo spoedig mogelijk door ons gebeld voor het maken van een afspraak.

  Zie hier tarieven kinderfysiotherapie 2020 

Handig om te weten

In het eerste levensjaar maken kinderen een grote ontwikkeling door op alle gebieden, zo ook in de sensomotorische ontwikkeling. Niet altijd is dit even vanzelfsprekend en sommige kinderen hebben extra aandacht en oefening nodig.

Lees meer

Voor peuters is bewegen erg belangrijk! Door te bewegen ontdekken ze de wereld om hen heen en leren ze om met andere kinderen te spelen. Ze leren rennen, springen, klimmen en fietsen op een driewieler of met zijwieltjes.

Lees meer

Een schoolgaand kind leert steeds fijnere en moeilijkere vaardigheden zoals fietsen zonder zijwielen, zwemmen, skeeleren, gaat steeds meer klimmen en klauteren en sporten. 

Lees meer

Jongeren van 12 tot 18 jaar ontwikkelen zich verder. Ze gaan zelfstandig naar de middelbare school, zitten op een sportvereniging of hebben al een baantje.

Lees meer

Medewerkers

Liliane Herijgers
Kinderfysiotherapeut

BIG-nummer 19033841004
Specialisatie

 • Astma
 • Ademhaling en ontspanning
 • Begeleiding prematuren, TOP
 • SI-therapeut
 • Kinesiotaping

Aanwezig op dinsdag, woensdagochtend en donderdag.

Jannie Kouwenhoven
Kinderfysiotherapeut

BIG-nummer 89035077304
Specialisatie

 • begeleiding prematuren, TOP
 • bekkenbodemproblematiek

  Aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag.
Karlijn van Heur
Kinderfysiotherapeut

BIG-nummer 49912901804
Specialisatie

 • Kinesiotaping

Aanwezig op maandag, woensdag en donderdag.

Thuisarts.nl

Zoekt u specifieke informatie over gezondheid en ziekten?

Voor medische informatie verwijzen wij u graag door naar de website Thuisarts.nl.
Thuisarts.nl geeft betrouwbare en onafhankelijke informatie over gezondheid en ziekten.

Geef in onderstaand zoekveld aan waar u naar op zoek bent