« terug naar vorige pagina

Te kort aan geneesmiddelen

De laatste jaren worden we in toenemende mate geconfronteerd met slechte beschikbaarheid van diverse geneesmiddelen. Dit is een heel nare situatie.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de medicijnen niet beschikbaar zijn.

Zo kan het zijn dat er problemen zijn met de productie of met een toename in de vraag van het geneesmiddel. Geneesmiddelen en grondstoffen worden vaak ver weg in Azië geproduceerd. Hierdoor kunnen de tekorten moeilijk snel worden opgevangen. Ook ontstaat er door een tekort aan het ene geneesmiddel regelmatig een tekort aan een ander, vergelijkbaar geneesmiddel. Hierdoor veroorzaakt één tekort soms meerdere tekorten van geneesmiddelen.
Ook kan het zijn dat een geneesmiddel helemaal van de markt gehaald wordt, vaak vanwege economische redenen.
Omdat de prijzen van geneesmiddelen in Nederland relatief laag zijn is Nederland voor de grote geneesmiddelfabrikanten niet interessant. Nederland staat vaak achteraan in de rij, als er problemen zijn bij de productie van een geneesmiddel.

Uw apotheek probeert altijd, samen met de arts, te zoeken naar een goede oplossing wanneer uw medicijn (tijdelijk) niet leverbaar is. Soms kan de situatie opgelost worden met een ander merk, soms moet een ander product voorgeschreven worden.
U wordt hierover geïnformeerd door uw apotheek of voorschrijver.