« terug naar vorige pagina

Nordic Walking

Nordic Walking, een nieuwe intensieve manier van bewegen, heeft véél gezondheidsvoordelen. Dat is dan ook precies de reden waarom het in het gezondheidscentrum gebruikt wordt bij revalidatie en als opstap naar een meer beweeglijk leven.

Kenmerken van Nordic Walking

  • Lage belasting van gewrichten. Het lichaamsgewicht wordt door gebruik van stokken over vier punten verdeeld. De hand-, elleboog- en schoudergewrichten nemen een deel van de steunlast over, in tegenstelling tot het normale (hard)lopen waarbij het gewicht vooral op de rug-, heup-, knie- en voetgewrichten rust. Door het inzetten van de stokken worden de rug, heupen en knieën aanzienlijk ontlast. Zo’n 5 tot 8 kilo per stap en dat zo’n 45 keer per minuut! Pure winst voor mensen met overgewicht, artrose, verminderde doorbloeding enz.
  • Goede training voor balans en coördinatie. Door stokgebruik is er automatisch een correcte lichaamshouding. Deze houding verbetert ook de zuurstoftoevoer in het lichaam en versterkt borst- en schouderspieren. Deze zijn vaak verzwakt bij mensen met een zittend beroep!
  • 40% hoger energieverbruik dan wandelen. Door meer rompspieractiviteit wordt een hoger energieverbruik gehaald terwijl dit niet als een hogere inspanning voelt. Met het variëren in staplengte of de stokafzet en een moeilijk of makkelijk wandelterrein, kun je binnen hetzelfde trainingsuur van ontspannend naar behoorlijk inspannend gaan.
  • Verbeterde conditie. Wie regelmatig (optimaal is 3 keer per week) een uur aan Nordic Walking doet, bereikt vergelijkbare trainingseffecten als bij hardlopen. – Nordic Walking is altijd en overal mogelijk, in ieder jaargetijde.

Trainingsduur en trainingstijden

De basistechniek van Nordic Walking is betrekkelijk eenvoudig aan te leren. Het is immers een natuurlijke bewegingsvorm die iedereen al dagelijks in meer of mindere mate doet. Door het meebewegen van de romp en schouderregio wordt het lopen effectiever, efficiënter en gezonder. Wij gebruiken in ons centrum 4 tot 5 bijeenkomsten van een uur om de basistechniek goed aan te leren. Met huur van de stokken (€2,50 per week), waardoor er naast de training ook zelfstandig geoefend kan worden, is het voor nagenoeg iedereen mogelijk om de techniek binnen een maand onder de knie te krijgen.

De trainingen zijn op vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 14.30 uur. 
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met Inge Verschuur, fysiotherapeut, tel 0182-541133. 

Na het afronden van de training kunnen mensen zelfstandig verder wandelen. Aansluiting zoeken bij een Nordic Walking groep is echter ook een goede optie! Hiervoor verwijzen wij u graag naar Yvonne Bontekoning (Nordic Walkingtrainster, hardlooptrainster en sportpodoloog). Voor meer informatie over tijden, locatie en tarieven zie: www.delopendezaak.nl.