« terug naar vorige pagina

Met de R én de C in de maand

We zitten midden in de herfst, mooie luchten, gekleurde bomen en nog onverwacht mooie en zachte dagen. Toch moeten we rekening houden met de R in de maand én met de C van COVID-19. In het licht van de oplopende aantallen covid- en griepgevallen en een hoog ziekteverzuim is goed zorgen voor jezelf super belangrijk!.

Wat te doen?
Juist in de winter hebben we onze yin-reserves nodig. Wat betekent dat? Zoals een narcisbol in de koude wintergrond hebben we onze basiskracht (yin-energie) nodig om de winter goed door te komen. Alleen daardoor zijn we straks in staat de lente enthousiast te begroeten en de in de winter gemaakte plannen te realiseren. Als de narcisbol niet over een goede basisenergie beschikt, kan hij in de lente niet uitgroeien tot een mooie bloem.

Door de juiste voeding te eten kun je ervoor zorgen dat je energieniveau op peil blijft en dat het sombere van buiten je stemming niet beïnvloedt. Daarnaast is het belangrijk kouwelijkheid te voorkomen. Immers, koude zorgt voor stijfheid en lusteloosheid. Het maakt ons inactief. Als je zo je energieniveau op peil houdt, kom je die donkere maanden wel door. En waarom zou je de buren niet eens uitnodigen voor een bordje boerenkool?

Winterse kost
Vroeger zorgden onze kleine hersenen ervoor dat we, als het kouder werd, vetter en suikerrijker gingen eten. Die overlevingsmethode zit nog steeds in ons en maakt dat we in de winter trek hebben in warme gerechten en wat zwaarder voedsel. Het is nog niet echt winter maar het is wel verstandig nu al bewust de overgang te maken van koel zomers eten naar de warme winterpot.

Je interne kacheltje opstoken
In de TCG wordt aangeraden in het koudere jaargetijde warme voedingsmiddelen te gebruiken. Traditioneel denk je hierbij aan stamppot, suddervlees, stoofperen en erwtensoep. De verwarmende kruiden van bijvoorbeeld de Marokkaanse en Indiase keuken, de curry’s en voedzame soepen passen hier uitstekend bij. Je interne kacheltje gaat ervan snorren!

En vergeet ook je ontbijt niet. Ook dat kan nu beter warm zijn. Yoghurt of melk met ontbijtgranen maken je juist inactief in dit jaargetijde. Je zult merken dat je je beter door de dag heen slaat als je ontbijt met warme toast, havermout of roerei. Probeer ook voedsel met een koude natuur te vermijden, zoals komkommer, rauwkost, sla en ijs. Voor deze producten is het simpelweg niet warm genoeg meer. Hetzelfde geldt voor wat je drinkt. Warme dranken zijn nu veel beter dan koude.

De wijsheden van oma
En herinner je de wijsheden van je oma: kleed je warm aan, pas op de tocht, ga op tijd naar bed, leef matig qua voeding en alcohol. En zorg voor je vitamientjes, uit natuurlijke bron of wat extra uit een potje. Een kleine studie uit Córdoba, Spanje, naar het effect van Vitamine D bij virale infecties is te vinden op Pubmed.

Afspraak maken
Wil je graag wat ondersteuning bij het in orde brengen of houden van je weerstand? Neem contact op met acupuncturist Cynthia Franken. www.acupunctuurcynthiafranken.nl