« terug naar vorige pagina

Acupunctuur in de herfst

Na een stormachtige week met heftige buien is het wel duidelijk. We zijn in de herfst beland. De bomen kleuren geel en rood en laten hun blaadjes vallen. De dagen worden korter. Wie ’s ochtends vroeg op pad moet merkt het echt al: koude handen als voorbode van wat komen gaat. En een vochtige mist hangt boven de velden.
Sommigen kijken uit naar herfstwandelen en de gezelligheid van de winter. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor velen is de naderende winter een deprimerende gedachte. De korte, donkere dagen, het soms grauwe licht, herfststormen, hagel, sneeuw en ijzel jagen menigeen schrik aan. Maar ook het ontbreken van contact met de buren omdat niemand zich meer buiten waagt, doet mensen opzien tegen de winter.

Wat te doen?
Juist in de winter hebben we onze yin-reserves nodig. Wat betekent dat? Zoals een narcisbol in de koude wintergrond hebben we onze basiskracht (yin-energie) nodig om de winter goed door te komen. Alleen daardoor zijn we straks in staat de lente enthousiast te begroeten en de in de winter gemaakte plannen te realiseren. Als de narcisbol niet over een goede basisenergie beschikt, kan hij in de lente niet uitgroeien tot een mooie bloem.

Door de juiste voeding te eten kun je ervoor zorgen dat je energieniveau op peil blijft en dat het sombere van buiten je stemming niet beïnvloedt. Daarnaast is het belangrijk kouwelijkheid te voorkomen. Immers, koude zorgt voor stijfheid en lusteloosheid. Het maakt ons inactief. Als je zo je energieniveau op peil houdt, kom je die donkere maanden wel door. En waarom zou je de buren niet eens uitnodigen voor een bordje boerenkool?

Winterse kost
Vroeger zorgden onze kleine hersenen ervoor dat we, als het kouder werd, vetter en suikerrijker gingen eten. Die overlevingsmethode zit nog steeds in ons en maakt dat we in de winter trek hebben in warme gerechten en wat zwaarder voedsel. Het is nog niet echt winter maar het is wel verstandig nu al bewust de overgang te maken van koel zomers eten naar de warme winterpot.
Je interne kacheltje opstoken

In de TCG wordt aangeraden in het koudere jaargetijde warme voedingsmiddelen te gebruiken. Traditioneel denk je hierbij aan stamppot, suddervlees, stoofperen en erwtensoep. De verwarmende kruiden van bijvoorbeeld de Marokkaanse en Indiase keuken, de curries en voedzame soepen passen hier uitstekend bij. Je interne kacheltje gaat ervan snorren!
En vergeet ook je ontbijt niet. Ook dat kan nu beter warm zijn. Yoghurt of melk met ontbijtgranen maken je juist inactief in dit jaargetijde. Je zult merken dat je je beter door de dag heen slaat als je ontbijt met warme toast, havermout of roerei. Probeer ook voedsel met een koude natuur te vermijden, zoals komkommer, rauwkost, sla en ijs. Voor deze producten is het simpelweg niet warm genoeg meer. Hetzelfde geldt voor wat je drinkt. Warme dranken zijn nu veel beter dan koude.

Met deze verwarmende voedingstips wordt de komende maanden de kans op snotterigheid en een winterdip aanzienlijk kleiner. Eet smakelijk!

Om u weerstand te versterken via acupunctuur, maakt u een afspraak bij acupuncturist Cynthia Franken.