« terug naar vorige pagina

Zwangerschap en Acupunctuur

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Je hormoonhuishouding verandert en dit kan allerlei typische zwangerschapsklachten geven. De meest voorkomende zijn misselijkheid, vermoeidheid, lage rugpijn, brandend maagzuur en vocht vasthouden. Ook in emotioneel opzicht kan er veel veranderen: je voelt je misschien kwetsbaarder en minder stabiel. Als het goed is, gaan deze klachten na een tijdje over. Dat is echter niet altijd zo. Soms worden de klachten zo heftig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Medicijnen zijn vaak geen optie omdat je ze niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Bovendien hebben ze vaak vervelende bijwerkingen.

Wat kan acupunctuur doen?

Met acupunctuur worden je zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld. Een behandeling is erop gericht de energiebalans in je lichaam te herstellen. Ook komt je hormoonhuishouding weer meer in evenwicht. Hierdoor nemen je klachten snel af. Daarnaast behandelt de acupuncturist uiteraard jouw specifieke klachten. 
De volgende klachten kunnen met succes behandeld worden: misselijkheid, braken, zwangerschapsjeuk, obstipatie, hoofdpijn, rug- bekkenpijn, hoge bloeddruk, oedeem, slaapproblemen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten. 

Stuitligging, geboortevoorbereiding en bevalling inleiden

Wanneer je baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur ervoor zorgen dat je kindje weer goed gaat liggen. De kans op succes is het grootst als de behandeling rond de 33 à 34 weken wordt gestart. Je krijgt een aantal moxa-sticks mee om een bepaalde acupunctuurpunt te behandelen. De moxa-stick lijkt op een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en absoluut niet pijnlijk. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien. Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.
Acupunctuur kan vanaf week 36 worden ingezet om je voor te bereiden voor de bevalling. De behandeling is gericht op het verzachten van de cervix/baarmoedermond. Vanaf week 40 kan de acupuncturist de bevalling op gang brengen met specifieke acupunctuurpunten waardoor de bevalling vlotter kan gaan en de pijn verlichten.
Wil je graag ondersteuning tijdens je zwangerschap neem contact op met acupuncturist Cynthia Franken.