ToP programma

Voor wie?
Het ToP-programma is voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en/of een geboortegewicht van minder dan 1500 gram. Vanuit het Gezondheidscentrum Goverwelle wordt het ToP-programma aangeboden voor de wijde omgeving van Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis. ToP staat voor Transmurale ondersteuning van Prematuren.

Jannie Kouwenhoven is de kinderfysiotherapeut die de opleiding als ToP-therapeut gevolgd heeft en voor deze vorm van begeleiding bij u thuis komt.

Waarom?
Wanneer een kindje te vroeg wordt geboren, is de roze wolk meestal snel verdwenen. Te vroeg geboren kinderen verblijven vaak lange tijd in het ziekenhuis, verbonden aan allerlei apparatuur. Wanneer het eenmaal thuiskomt, hebben veel ouders het gevoel dat zij hun kind nog moeten leren kennen. Het kind moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving en zoekt een balans tussen zijn behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om zich heen.

Gewone zaken zoals verschonen, voeden of spelen kan bij te vroeg geboren kinderen soms meer prikkels geven dan ze op dat moment aankunnen. Ze schrikken soms sneller of zijn moeilijker te troosten dan op tijd geboren kindjes. Soms hebben ze meer moeite met contact maken, of het vasthouden van hun aandacht.

De ouders van te vroeg geboren kinderen zijn vaak moe of gestrest en onzeker of ze de soms onduidelijke signalen van hun kind wel goed interpreteren.

ToP steunt daarom de ouders om de signalen van de baby te leren (her)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.

Werkwijze:
De ToP-therarapeut – Jannie – komt bij u thuis. Samen kijkt u naar uw kind. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden die uw kind heeft om de wereld om hem heen te ontdekken en zich aan te passen. Wat heeft het nodig om zich ontspannen en comfortabel te voelen, en wat kunt u als ouders doen om hem daarbij te helpen. Samen vertrouwen op en plezier beleven in de kleine en grote stapjes die uw kind maakt staan hierbij voorop.

Praktische informatie:
De begeleiding start (meestal) binnen twee weken na thuiskomst van uw kindje uit het ziekenhuis. Vaak wordt het aangemeld via de kinderarts/neonatoloog, maar u kunt u en uw kind ook zelf aanmelden. In overleg wordt dan een geschikte tijd gezocht voor een eerste afspraak. Het ToP-programma is opgenomen is het basispakket van alle verzekeraars en wordt volledig vergoed. Wilt u meer weten over ToP, bezoek dan de website van het Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-NL).